Gijsselte

Dr.: Gieselt(e)

Buurtschap in de gemeente De Wolden (tot 1998 Ruinen) ten zuidoosten van Ruinen en ten noordwesten van Hoogeveen. Ten zuiden van het gehucht liggen in het Echtenerveld de Gijselter Koelen: vijf grote vennen in een veengebied van ca. 100 ha.

Bronnen vermelden: 1141 Gislo, 1217 in Gisle, 1634 Gysselte en 1811-13 Giesel. De naam is samengesteld uit a) gislo, gees = bos op onvruchtbare grond dan wel b) gisil = twijg, loot, of c) gislo, gies = beek, en lo = bos, woud, moeras, later vervangen door -elte = plaats, waar hout groeit. Andere schrijfwijzen zijn: Gijzelte, Gijselte en Gieselte.