Gasselternijveenschemond

Bron: Drents Archief

Veenkolonie met een lengte van 3 km in de gemeente Aa en Hunze (tot 1998 Gasselte) tussen Gasselternijveen (westen) en Stadskanaal (oosten) aan de Gasselternijveenschedreef; ten noorden ervan ligt Gasselterboerveenschemond, ten westen Gasselterboerveen.

In 1851-55 vermeld als Gasselter Nijeveensche Mond; ten noorden ervan liggen dan de Gasselter Boerveenen. In 1867-1899 geschreven als Gasselternijeveenschemond resp. Gasselter Boervenen. In de ontginningsperiode sloot de veenkolonie met een hoofd- en achterdiep (1819) aan op Gasselternijveen, dat reeds in de 17e eeuw was ontstaan. Na 1850 groeide de veenkolonie in de schaduw van het Groninger Stadskanaal.