Locatie

Garminge

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Drents Landschap

Dr.: Garming

Esgehucht in de gemeente Midden-Drenthe (tot 1998 Westerbork) ten zuiden van Westerbork nabij de buurtschap Balinge (zuiden). Beide plaatsjes hebben een gemeenschappelijke marke en es, de Garminger- en Balingeresch, tussen beide in gelegen, en (dito) groengronden, de Garminger- en Balingerweiden ten noordwesten en de Garminger- en Balingerstukken ten westen van Garminge.

In 1851-55 wordt het Balingerveld ten zuidoosten van Balinge (ook) aangeduid als het Garminger- en Balingerveld. Bronnen vermelden: Gharminge en Gherminge (1362) en to Grimminge (1381-83). De betekenis luidt: bij de lieden van de persoon Garm, Germ of Gharen (de moedige).

Met Balinge, Mantinge en Bruntinge is Garminge een satellietnederzetting van Westerbork; het gebied staat plaatselijk bekend als de Broekstreek.

Schimpnaam voor de inwoners: Stalpaolen (stijve, houterige, weinig plooibare lieden).