Exloërveen

Bron: Gemeente Borger-Odoorn

Wegdorp aan de gelijknamige weg in de gemeente Borger-Odoorn (tot 1998 Odoorn) ten noordoosten van Exloo, ten zuidwesten van Eerste Exloërmond, ten westen van Tweede Exloërmond en ten noorden van Exloërkijl en Boermastreek of Exloërboerveen. HAD situeert Exloërveen op twee andere plaatsen tegelijk, n.l. : 1. op de plek van het latere Exloërboerveen alias Boermastreek ten oosten van Exloo en 2. tussen en parallel aan Tweede Exloërmond en Valthermond, nu een onbewoonde lange weg naar Musselkanaal.

Exloërveen is van oorsprong een randveenontginningsdorp uit de 17e eeuw, dat zich ontwikkelde tot het huidige wegdorp.