Locatie

Emmer-Erfscheidenveen

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Dubbele veenkolonie, ruim 4 km lang, in de gemeente Emmen tussen Emmen in het zuidwesten en Emmer-Compascuum in het oosten. Vloeit zonder tussenruimte in laatstgenoemde over, waardoor de totale lintbebouwing een lengte van 6,5 km heeft. De woningen liggen aan weerszijden van de kanalen Kanaal A en Kanaal B in een visgraatpatroon van kleinere wijken.

In 1867 is sprake van de streek Emmer Gescheiden Veen; in 1898 werd de veenkolonie verwezenlijkt aan het Scholtenskanaal. In 1926 kwam hier een buurthuis voor kleuteropvang, omdat veel vrouwen in het veen werkten; thans een café met accordeonvoorstellingen op zondagmiddag, voorts ingericht met oude winkelinterieurs en voorwerpen uit grootmoeders tijd. Op een stuk hoogveen ligt het museum Het Veenhuisje. In 1931 kreeg het dorp een gereformeerde kerk.

Zie ook: Man van Emmer-Erfscheidenveen.

Literatuur

  • Lit.: M.W. van der Sluis, Terug in de bruine wereld van Emmer-Erfscheidenveen, 1898-1948-1998 (Groningen 1998)
  • M.W. van der Sluis, Veenarbeiders van Emmer-Erfscheidenveen 1948-1954 (1994).