BVO Emmen

Organisatie type: Voetbalvereniging

Volledig: Betaald Voetbal Organisatie Emmen - Enige voetbalvereniging in Drenthe die profvoetbal speelt. In het seizoen 1985-86 kwam Drenthe door de club weer terug in het professionele voetbal (zie: ook Sportclub Zwartemeer). De begroting bedroeg 575.000 gulden. Om tot betere successen te komen in de eerste divisie werden in 1989/1990 bewust financiële risico's genomen. Voor de eerste keer werd een periodetitel gehaald. De promotie naar de eredivisie werd op een haar na gemist. Aan het einde van het seizoen 1990/1991 werd trainer Ben Hendriks weggestuurd. Het volgende jaar bedroeg de begroting 1,3 miljoen. In 1992 werd ontslag aangevraagd voor drie spelers, waaronder Michel van Oostrum, die naar Cambuur werd doorverkocht.

In de jaren '90 werd begonnen met de plannen om het stadion uit te breiden. Sportief ging het vanaf 1995-1996 uitstekend, onder trainer Azing Griever werd voor de tweede keer de nacompetitie gehaald. In 1996 leek een financiële doorbraak mogelijk door de komst van de sportzender Sport7. De begroting werd opgeschroefd van 2,3 naar 6 miljoen gulden. De plannen voor de stadionuitbreiding konden worden uitgevoerd. Sport7 liep echter op een fiasco uit, de begroting moest worden bijgesteld de gemeente sprong bij. Door verkoop van talenten als Roy Stroeve, Jannes Wolters en Jelle ten Rouwelaar werd de begroting eind jaren '90 weer sluitend gemaakt. De bouw van het nieuwe stadion kostte meer dan een miljoen gulden extra. En weer was de gemeente Emmen genoodzaakt om steun te verlenen.