Ellertshaar

Buurtschap in de gemeente Borger-Odoorn (tot 1998 Borger) ten zuidwesten van Borger en Westdorp aan de Ellertsweg. Zij is gelegen tegen de gemeentegrens met Aa en Hunze, ten zuidoosten van Schoonloo, aan de oostrand van het Schoonloërveld (bos), onderdeel van de boswachterij Schoonloo en het uitgestrekte Ellertsveld verder zuidwaarts. Ten westen en noorden van het dorpje liggen twee plassen als gevolg van zandwinning, de een in het bos (westen) in de gemeente Aa en Hunze, de tweede, veel grotere (noorden), Vosgroeve genaamd, in de gemeente Borger-Odoorn. De winning van de zanden uit het Plioceen in het bos is stopgezet, die van de Vosgroeve zijn nog in volle gang. Hier worden grove, grindhoudende zanden uit het Midden-Pleistoceen gewonnen voor metsel- en betonzand. Deze winbare zanden liggen onder keileem en dekzand nabij het aardoppervlak, een gevolg van opstuwing door de zoutpeiler van Schoonloo.

Andere schrijfwijzen zijn Ellershaar, Eldershaar (1840) en Ellertshaar of Kolonie (1896). De laatste term wordt in het Drents uitgesproken als de Klonie. De plaatsnaam is afgeleid van het Germaanse aliso en het Middelnederlandse else en betreft de boomnaam els; haar = hoogte. De betekenis ervan luidt dan: hoogte, begroeid met elzen. Een mogelijk alternatief voor het eerste deel van de naam is de mansnaam Ellert.