Eerste Exloërmond

Bron: Gemeente Borger-Odoorn
Veenkolonie in de gemeente Borger-Odoorn (tot 1998 Odoorn) met een lengte van bijna 7 km aan de gelijknamige weg (zuidwest-noordoost) tussen Exloo en Stadskanaal / Musselkanaal (Gr.) Ten zuiden ervan liggen de veenkolonie Tweede Exloërmond en de wegdorpen Exloërveen en Exloërkijl, ten zuidwesten de Exloosche Landen (voornamelijk bouwland). Het lintdorp wordt ongeveer halverwege doorsneden door de Drentse Mondenweg, de N379. Het kanaal van de veenkolonie, het Noorderhoofddiep, is gedempt. De huidige bouwgronden Noorderboerplaatsen ten zuiden van het dorp maakten vroeger deel uit van de Exloër Venen (1851-55 Exlooder Veenen, 1867-68 Exlosche Veenen, 1899 Exlosche Venen), verveend in 1850-1950. In ca. 1850 ontstaan werd in 1883 de naam geschreven als 1e Ekslooërmond, thans ook wel als 1e Exloërmond.