Grada Eding-Askes

Functie: Toneelschrijfster

(Zweeloo 1903 - Holsloot 1977)

Toneelschrijfster. Nadat G. Broenink zijn krachten niet meer aan 't Aol' Volk kon geven, ontpopte bestuurslid Eding-Askes zich als schrijfster voor deze vereniging. In 1956 schreef ze haar eerste toneelstuk. In totaal zou ze zo'n zestien eigen toneelstukken en zes bewerkingen voor de toneelgroep van de vereniging schrijven. Haar stukken spelen zich meestal af in boerenmilieus en hebben als thema's standsverschil en het Drentse dorpsleven van vroeger. Ze had een omvangrijke collectie Drentse klederdracht en gaf demonstraties in het stijven van Drentse mutsen. In 1977 kwam ze door een verkeersongeval om het leven. In de Muzeval in Emmen werd in oktober 1979 een plaquette ter nagedachtenis van haar onthuld.