Drouwenermond

Veenkolonie (4 km lang) in de gemeente Borger-Odoorn

Tot 1998 Borger, tussen Drouwen en Drouwenerveen in het westen en Stadskanaal in het oosten; wordt N.-Z. ontsloten door de Drentse Mondenweg, waaraan ook ruim 1 km bebouwing ligt. In 1829 werd het gelijknamige kanaal van dit dorp gegraven. Aan weerszijden van de nederzetting strekken zich de Drouwener Venen uit (akkerbouwgrond), waar vanaf ca. 1840 het veen werd afgegraven. In het dorp het beeld van de Zeeuwmeeuw (Bevrijding van het Veen; 1987) ter herinnering aan de Zeeuwse families, die zich hier i.v.m. de ontginning in 1844 vestigden.