Cornelis (Cees) van Dijk

Functie: Publicist

(Goudswaard 1925) Publicist en drukker in de marge.

Tot zijn pensionering in 1985 directeur van de Stadsbibliotheek te Haarlem. Van 1964-1972 compagnon in de Tuinwijkpers te Haarlem. Stichtte in 1972 aldaar de Carlinapers (carlina = driedistel), die actief is geweest tot 1985. De drukker, in 1983 verhuisd naar Oosterhesselen, nam daar afscheid van de loden letters. Gedurende een jaar of vijf werd gewerkt met een elektronische schrijfmachine aan zo'n veertig uitgaafjes, verschenen onder de naam Agri Montis Pers (latinisering van Bergakkers, de plek van vestiging). Toen computer en laserprinter hun intrede deden, leidde dat tot een nieuwe naam: de Klencke Pers, die tot op heden actief is, sedert 2001 vanuit Emmen. Van Dijk kan sinds zijn vestiging in Drenthe onder de vele privédrukkers in Nederland worden beschouwd als de incunabeldrukker van het computertijdperk. Al die jaren waren literatuur, boekgeschiedenis en typografie de favoriete onderwerpen. Na vestiging in Drenthe werd daar de Drentse literatuur aan toegevoegd, zowel werk van gevestigde auteurs als debuutbundels. Belangstelling voor de (19e-eeuwse) geschiedenis van Drenthe leidde tot de oprichting van Aold Neis, een op onregelmatige tijden verschijnend tijdschrift, dat door de drukker/uitgever zelf wordt gevuld. Schreef veel artikelen op zijn vakgebied. Daarnaast ook enkele boeken: Halcyon, het mooiste typografische tijdschrift ooit in ons land gemaakt (1989), Alexandre A.M. Stols, 1900-1973. Uitgever, typograaf (1992) en Alexander Lodewijk Lesturgeon , 1815-1878. Drenthe's eerste literator (1995).