Dalerpeel

1. Veendorp in de gemeente Coevorden (tot 1998 Dalen) tussen Dalen en Coevorden in het oosten en Nieuwlande en Dalerend in het westen. Het dorp wordt door de natuurreservaten De Witten en Berkmeer gescheiden van de oostelijker gelegen Westelijke Dalervenen. Het dorp ontstond bij grootschalige ontginning van het Veenhuizerveen door de Griendtsveen Maatschappij na de aanleg van het Kanaal Coevorden-Zwinderen (1935-1938). De maatschappij was ook bezig met de ontginning van De Peel in Limburg; daardoor kreeg de nederzetting de naam Dalerpeel.

2. Verspreid gelegen hoogveenrestanten (165 ha) ten westen van dorp Dalerpeel. Eigendom van Het Drentse Landschap. Doordat alle stadia van turfwinning en ontginning nog herkenbaar zijn, is dit gebied beeldbepalend voor de verveningsgeschiedenis van Drenthe. Ondanks verlies van water naar de omgeving komen in enkele terreinen vochtige hoogveenvegetaties voor met nog hoogveenvormende veenmossen, Veenpluis, Kleine en Ronde Zonnedauw. Er komen 77 soorten broedvogels voor en op trek veel Tafeleenden en Brilduikers.