Carsten

Geslacht te Hoogeveen, afstammend van Jan Carsten (ca. 1625-1678), vervener en landmeter, die nauw betrokken was bij de Algemene Compagnie van 5000 Morgen en als zodanig meewerkte aan de ontwikkeling van de kolonie Hoogeveen. Vanaf 1645 trad hij als landmeter in opdracht van de Staten van Drenthe op bij de meting van landerijen ten behoeve van de grondbelasting. In 1670 werd hij Landschapslandmeter. Leden van de familie hebben vanaf de 17e eeuw openbare functies bekleed (ette, schulte, ontvanger-generaal). Caspar Everhard Carsten (1683-1739) was eveneens landmeter van Drenthe. Twee 19-eeuwse Carstens waren burgemeester van Hoogeveen: Hendrik Jan (1817-1908) die ook notaris, lid van Provinciale Staten en van de Eerste Kamer was, en Lambertus (1820-1868). vooraanstaand was ook Hugo Christiaan Carsten.