Ludolf Dirk Broekema

Functie: Huisarts, Toneelregisseur

(Leeuwarden 1911-Assen 1979) Huisarts, toneelregisseur.

Eerst huisarts te Lippenhuizen, vanaf 1945 te Diever. Hij richtte in het Drentse dorp in 1946 een toneelvereniging op (Toneelvereniging Diever) om de bevolking wat plezier te brengen in het cultuur-arme naoorlogse bestaan.Vanwege het grote succes besloot men tot openluchtspelen. Broekema's voorliefde gold de toneelstukken van Shakespeare. Al meer dan vijftig jaar worden er in het openluchttheater van Diever stukken van Shakespeare opgevoerd door de plaatselijke bevolking, in de Nederlandse taal. In 1955 ontving de toneelgroep de culturele groepsprijs van Drenthe. In 1956 werd aan Broekema de zilveren anjer uitgereikt door prins Bernhard. Uit handen van mevrouw Schilthuis, de Commissaris van de Koningin, ontving Broekema in 1978 de Culturele Prijs van Drenthe (groepsprijs) ter gelegenheid van de 300e toneeluitvoering.