De Braak

Landgoed (30 ha), gelegen ten noorden van Paterswolde op de overgang van het Drents plateau en het Groninger zeekleigebied op een uitloper van de Hondsrug, de rug van Tynaarloo.

De Braak omvat een aantal door lanen omringde weilanden, daartussen een parkbos met vijvers en gazons. Op het landgoed zijn een damhertenkamp, een doolhof en een berceau (overdekte loofgang) aanwezig. Het bestond al rond 1700 en was eigendom van luitenant F. ter Voet van Schelfhorst, getrouwd met de Duitse Fräulein Von Braake.

Het huidige park is in 1825 aangelegd door tuinarchitect Roodbaard. Kenmerkend zijn de kronkelige vijverpartijen met veel lussen en schier-eilanden. Daartussen kronkelpaden en heuvels gemaakt van de grond uit de vijvers. Op meerdere plaatsen zijn zichtlijnen te herkennen. Tussen twee vijvers stond een landhuis met een torentje, dat in 1890 werd gesloopt. Delen van het huis werden gebruikt om een boerderijtje te verbouwen tot de huidige dienstwoning van de tegenwoordige (sinds 1920) eigenaar Vereniging Natuurmonumenten.

Het bos wordt gekenmerkt door oude eiken en beuken en herbergt meerdere kraamkolonies van diverse soorten vleermuizen, zoals: Watervleermuis, Rosse vleermuis, Dwergvleermuis, Ruige dwergvleermuis en Franjestaart. Ook de Waterspitsmuis is een bijzonderheid. Er is een reigerkolonie en een roekenkolonie. De paddentrek uit de omgeving naar de vijvers in het voorjaar is beroemd. In het voorjaar bloeit er een uitgebreide stinsenflora. Samen met de andere landgoederen rond Eelde-Paterswolde geven flora en fauna dit gebied veel natuurwetenschappelijke, cultuurhistorische en recreatieve waarde.

Aansluitend aan de Braak ligt het landgoed Vennebroek met het Friese veen, eveneens in beheer bij Natuurmonumenten. Aan de oostkant van Eelde-Paterswolde liggen huize Lemferdinge, Huize de Duinen en Vossenbergen.