Locatie

Boschoord

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

1. Kolonie VII der Maatschappij van Weldadigheid, gelegen in de gemeente Westerveld (tot 1998 Vledder) in het uitgestrekte bosgebied Boschoord (zie: 2) tegen de Drents-Friese grens tussen Doldersum in het zuidoosten en Boyl (Friesland) in het noordwesten. In het bos tussen het hoofdgebouw en de Schoollaan het restant van een pingo.

Hoeve Boschoord, voortgekomen uit de Maatschappij van Weldadigheid, is een behandelcentrum voor sterk gedragsgestoorde, licht verstandelijk gehandicapte mensen.

2. Groot bosgebied (570 ha) ten westen van Doldersum en ten noorden van Vledder, gelegen op de grens van Drenthe en Friesland; eigendom van de Maatschappij van Weldadigheid. De bossen werden in de jaren 1860-1890 aangelegd op de voor landbouw minder geschikte heidevelden tussen Vledder en Zorgvlied. Het zijn compacte boscomplexen met overwegend naaldbomen: Grove den (ca. 106 ha), lariks (106 ha), douglas (102 ha) sparren (115 ha) en eiken (23 ha). Gemiddeld wordt er jaarlijks ca. 4500 m3 hout geoogst en verkocht. De opbrengsten uit het bos (hout en beheersubsidie) zijn voor de Maatschappij een belangrijke bron van inkomsten.

Literatuur

  • Lit.: A. van Oorschot en P. Zuurbier, Knapzakroute Zorgvlied (Assen 2000
  • 5e druk).