Johanna (Jo) Boer

Functie: Directrice van de Stichting Opbouw Drenthe

Wilke

(Vierpolders 1906 - Assen 1985) Directrice van Stichting Opbouw Drenthe.

Stamde uit een vrijzinnig-protestantse familie. Volgde van 1926 tot 1929 de opleiding aan de School tot Opleiding van Leerkrachten Kinderverzorging en Opvoeding in Rotterdam en werd vervolgens in 1929 reizend lerares in dienst van diverse huishoudscholen in het Noorden. In deze hoedanigheid ontmoette zij Jaap Cramer, adjunct-secretaris van de Drentse opbouworganisatie De Centrale Vereeniging voor den Opbouw van Drenthe; Cramer vroeg Boer bij hem te komen werken. In 1930 zegde zij toe en in eerste instantie werd zij aangesteld als directrice van het buurthuis te Emmerschans. Na de ontmanteling van de buurthuizen kwam zij te werken bij het Instituut voor Jeugd en Ontwikkelingswerk van de Centrale Vereeniging. Ze zou een leidende rol gaan spelen in de ontwikkeling van het vooroorlogse jeugdwerk in Drenthe.

Tijdens de oorlog dook Boer onder in Limburg. In 1945 keerde ze terug naar Drenthe om opnieuw bij de Centrale Vereeniging aan het werk te gaan, in eerste instantie onder het Militair Gezag. Dit verleende haar de rang van 2e reserve luitenant, opdat ze voldoende bevoegdheden zou hebben om de haar toegewezen taak van kinderopvang naar behoren te kunnen vervullen. Naast deze werkzaamheden zou ze samen met bestuurslid van de Centrale Vereeniging P.J. Duinkerken de vereniging nieuw leven inblazen. In 1948 werd de Centrale Vereeniging omgevormd tot Stichting Opbouw Drenthe met Boer als adjunct-directrice.

In 1953 volgde Boer Jaap Cramer op als directeur van de Stichting. Inmiddels had Boer in 1949 in het kader van de Marshallhulp een studiereis naar de Verenigde Staten gemaakt waar ze kennis maakte met het Amerikaanse opbouwwerk, aangeduid als community organization. Hierin zag Boer de door haar in Drenthe gepropagandeerde werkwijze van opbouwwerk. Terug in Nederland richtte ze enkele opbouwgroepen naar Amerikaans voorbeeld op in Peize, Havelte en Elim/Hollandsche Veld. In 1960 verscheen haar studie Maatschappelijk Opbouwwerk waarmee ze de term opbouwwerk ijkte. In 1969 ging ze met pensioen, maar bleef nauw betrokken bij Drenthe en het opbouwwerk. Zo behield ze de supervisie over een groot aantal zaken en publiceerde ze in 1975 een studie over de gevolgen van de modernisering voor het dorp Zweeloo: Dorp in Drenthe. Een studie over veranderingen in mens en samenleving in de gemeente Zweeloo gedurende de periode 1930-1970. [Wilke]