Persoon

Harm Boer

Geboren: 1920
Gestorven: 1995

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Smilde 1920 - Oosterwolde 1995) Schrijver-conferencier.

Na een leven als boer in Lhee, wijdde hij zich vanaf zijn vijftigste aan het schrijven van korte verhalen en gedichten. Kreeg grote bekendheid als voordrachtskunstenaar; aanvankelijk in het Nederlands, later vooral in het Drents. Hij was in 1986 medeoprichter van de Stichting Dwingels Eigen en werd hiervan voorzitter. In zijn woonplaats was hij ook politiek actief en was lid van de kerkenraad van de Hervormde Gemeente. Hij maakte deel uit van het gezelschap dat in Dwingeloo een boerenbruiloft opvoerde en gaf Drentse lessen op de school van Lhee.

Boer had jarenlang een rubriek in het weekblad Siepelnieuws en leverde bijdragen aan het informatieblad van het Nationaal Park Dwingelderveld. Hij was redactielid van Oes Wegwiezertie en medewerker van Oeze Volk. In 1987 debuteerde hij met de bundel Nao Melkenstied. Daarna volgden nog twee bundels: Van onder de linden (1991) en Wat was en wat is (1998, postuum). In april 1995 kwamen hij en zijn vrouw bij een verkeersongeval om het leven.