Organisatie

De Berkenhof

Organisatie type: Opvanghuis

Datum:

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Opvanghuis te Zuidlaren, in 1950 aangekocht door de Stichting Opbouw Drenthe als vakantiecentrum voor vermoeide huisvrouwen.

Veranderde leefomstandigheden na WO II werden door een aantal groeperingen toegeschreven aan de toenemende zedeloosheid. Gezinsherstel, met daarin een uitgeruste moeder als spil, was een voorwaarde voor verbetering. Tijdens de vakantieweken kwamen de vrouwen niet alleen tot rust, maar werden tevens opgevoed tot betere huisvrouwen en moeders. In 1961 werd De Berkenhof een rust- en herstellingsoord. Van 1990 tot 1996 werden ook mannen op genomen. Vanaf 1996 is De Berkenhof een centrum voor psychosociale hulpverlening aan vrouwen.