Benderse

Dr.: De Benderse

Buurtschap in de gemeente De Wolden (tot 1998 Ruinen) ten noorden van Ruinen aan de weg Benderse. Ten noordoosten van de buurtschap ligt de Benders(ch)e Heide met de Benders(ch)e Plassen en de Benders(ch)e Berg. Op de laatste stonden voorheen twee keuterijtjes; het boerderijtje dat er nog staat, was na WO II een aantal jaren in gebruik bij de schrijver Anne de Vries.

In de omgeving van Benderse liggen bungalowpark De Wiltzangh en een schaapskooi (van waaruit de Ruiner schaapskudde gescheperd wordt); dit geheel ging in 1998 over van de gemeente Ruinen naar de gemeente Westerveld. In Benderse staat het Bezoekerscentrum Dwingelderveld van Natuurmonumenten. A

ndere schrijfwijzen: Bendersche en Benders (1899). De naam betekent Bent-dressche: gemeenschappelijke weide met veel buntgras (Pijpenstrootje: Molinia caerulea). Dit werd wel als dakbedekking gebruikt i.p.v. riet en stro.