Persoon

Gezina Bähler-Boerma

Functie: Welzijnswerkster

Geboren: 1874
Gestorven: 1953

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Assen 1874 - Paterswolde 1953) Welzijnswerkster.

Groeide op in Blokum waar haar ouders een boerderij bezaten. Ze bezocht de driejarige Rijks hbs te Warffum (1889-1893) en trouwde in 1894 met de radicale dominee Louis Adriën Bähler. In 1911, na Bählers emeritaat, vestigde het echtpaar zich in Paterswolde waar zij het buiten Lemferdinge kochten.

In 1915 initieerde Bähler-Boerma de oprichting van het eerste dorpshuis in Nederland, in Paterswolde. Bovendien gaf zij aanzet tot de oprichting van een woningbouwvereniging en een vereniging ter bestrijding van de tuberculose. In 1922 vroeg de Commissaris van de Koningin J.T. Linthorst Homan haar advies over de oprichting van een opbouwvereniging voor Drenthe, de Centrale Vereeniging voor den Opbouw van Drenthe. Gedurende de eerste jaren van de vereniging van 1925 tot 1929 had Gezina de supervisie over de buurthuizen van de vereniging en dankzij haar advies werden maatschappelijk werksters als directrices van deze huizen aangesteld.

Van 1923 tot 1927 had ze als SDAP-wethouder zitting in de gemeenteraad van Eelde-Paterswolde. In 1949 kreeg zij een eremedaille van de gemeente Eelde voor haar verdiensten.

Literatuur

  • Lit.: DB 2.