Historische gebeurtenis
Alle rechten voorbehouden

April-mei staking

1943

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Ook: Melkstaking

Staking in het voorjaar van 1943, brak in heel Nederland uit als protest tegen de bezetter naar aanleiding van het besluit dat alle Nederlandse militairen uit 1940 naar Duitsland moesten worden gevoerd om daar te werk te worden gesteld.

In Drenthe waren boeren in Zuidwolde op 30 april de eersten die van zich lieten horen door te weigeren melk te leveren aan de fabriek. In Odoorn kwamen veenarbeiders niet opdagen, in Meppel staakten de postbeambten hun werk. In de dagen daarna reden geen bussen meer en gingen fabrieken plat, zoals de glasfabriek in Nieuw-Buinen en de Purit in Klazienaveen. Telefoonleidingen werden vernield en bruggen onklaar gemaakt. Het was een algemeen protest tegen de NSB. Melkbussen die NSB-boeren langs de weg hadden staan werden in de sloot gegooid en in Elp werden twee NSB-boerderijen in brand gestoken. Door overspringende vonken vlogen er nog drie in brand. De bezetter greep hard in. Standrechtelijke executie werd ingevoerd. De staking werd aldus snel de kop ingedrukt. Er werden 85 Drenten opgepakt; Berend Trip uit Nieuw-Buinen werd opgepakt en ter dood gebracht.