Achterom

Voormalige buurtschap ten noordoosten van Hoogeveen boven de Achteromsedijk; aan de straat Achterom, nu Europaweg. Deze nieuwe weg heeft ook het westelijk stuk van de dijk opgeëist en volgt via een nieuw zuid-noord lopend verbindingsstuk het tracé van het vroegere Achterom. Het westelijk deel hiervan is bij een fabriekscomplex getrokken. In 1867 beschrijft J. Kuyper deze streek als Achteromsche Opgaande. HAD (1900) vermeldt zowel Achterom als Achteromsche Opgaande; het laatste is dan een kanaal met huizen aan weerszijden. Straat (wat ervan nog rest) en dijk worden volgens moderne bronnen zowel toebedeeld aan de dorpen Tiendeveen (noordoosten) en Noordscheschut (zuidoosten) als aan de Hoogeveense industriewijk De Wieken (westen), alle gemeente Hoogeveen.