Prinses van Drouwen

Imaginaire prinses uit de Late Bronstijd, in 1969 door J.J. Butler in het leven geroepen.

Zou de bezitster zijn geweest van de bronzen voorwerpen die in 1939 in de kringgreppel van een van de graven in een urnenveld bij Drouwen werden aangetroffen. In totaal gaat het om ca. 25 voorwerpen, waaronder relatief veel armbanden. Een versierd hangbekken en een brilfibula, beide importstukken uit Scandinavië, zijn de meest opvallende 'vrouwelijke' onderdelen van de vondst. Een als passer geïnterpreteerd voorwerp, dat gebruikt zou kunnen zijn bij de decoratie van bronzen objecten, valt hierbij wat uit de toon. De schatvondst dateert uit de 9e of vroeg 8e eeuw v.Chr. en maakt deel uit van de collectie van het Drents Museum.