Fliegerhorst

Het belangrijkste type vliegveld dat de Duitse bezetter t.t.v. WO II onderscheidde.

Een aantal vliegvelden in Nederland, waaronder dat in Eelde, werd onmiddellijk na de bezetting omgebouwd tot Fliegerhorst; ze moesten uitgerust zijn voor alle typen vliegtuigen. Ter camouflage probeerde men daarbij de gebouwen aan de omgeving aan te passen. Zo werden gebouwen gezet die net op een boerderij leken, maar bij nadere inspectie voorzien bleken van enorm dikke muren en stalen luiken. Andere ramen, luiken en baanderdeuren waren niet echt, maar op de muur geschilderd. Een complex van drie gebouwen in deze zogenaamde 'Heimatschütz'-stijl is heden ten dage nog in gebruik als drankenhandel in Eelde. I

n het najaar van 1942 besloot men tevens tot de bouw van een nieuw vliegveld bij Havelte. Dit was bedoeld om het vliegveld Schiphol te ontlasten. Gezien de omvang ging het hier vermoedelijk ook om een Fliegerhorst. Ten noorden van het dorp werd een compleet vliegveld met bijbehorende installaties en gebouwen uit de grond gestampt. Er zijn nog veel sporen van het vliegveld (in wat tegenwoordig een natuurgebied is) terug te vinden. Ook poogde men bij Peest een vliegveld aan te leggen.