Persoon

Hendrik van Dijk

Geboren: 1879
Gestorven: 1956

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Ruinerwold 1879 - Meppel 1956) Schrijver. Werkte als onderwijzer in Zuidwolde, Linde, Hoogeveen, Steenwijk en IJmuiden.

Door oorlogsomstandigheden gedwongen vertrok hij in 1943 naar Meppel. In IJmuiden begon hij - uit heimwee - over Drenthe te schrijven. In de Meppeler Courant verschenen in de jaren 1930 zijn dialectschetsen. Ze werden in 1935 uitgegeven door uitgeverij Kluwer als Luuks Hilbers jonges (Dialectschetsen uit het Drentsche dorpsleven). Aan dezelfde krant leverde hij tal van andere bijdragen. Tien jaar later verscheen de bundel Op Strooienberg, ja, op Strooienberg. Deze bestaat uit gedichten en één verhaal. In 1951 verscheen nog Het gezin van Roelof en Annechien, ook hieraan was weer een publicatie als krantenfeuilleton voorafgegaan.

Literatuur