Begrip

Meppeler Courant

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Krant, verschijnt in Meppel en omgeving (ook Overijssel) op maandag, woensdag en vrijdag, in een oplage van 19.170 (cijfers 2000).

In november 1837 vestigde de Groninger Sijger Jans Bolt zich in Meppel als boekhandelaar. In april 1840 had Bolt grootse plannen: hij richtte zich in een brief tot de gouverneur van de provincie, met het verzoek tweemaal per week een krant voor de 'stad' Meppel en de provincie Drenthe uit te mogen geven. Het verzoek werd afgewezen. Bolt begon niettemin met de uitgave van de Meppeler Courant (MC), al kreeg deze dan geen provinciale status.

In november 1840 associeerde hij zich met H. Hamel. Het bedrijf van Hamel op zijn beurt fuseerde in 1841 met dat van Jan Adolf Boom; hieruit ontstond uiteindelijk de firma J.A. Boom & Zoon. In Meppel werd vanaf februari 1843 - eenmaal per week - door de firma H. Hamel en J.A. Boom ook het Stads- Nieuws uitgegeven. Men heeft wel aangenomen dat deze krant een voorloper is geweest van de MC, maar alleen al de jaartallen van ontstaan spreken dit tegen. Op 1 juli 1854 ging de MC tweemaal per week verschijnen. Zij ontwikkelde zich later tot een streekblad.

Veel schrijvers in het zuidwesten van Drenthe, zoals G. Broekhuizen, P.C.J. Meys en J. Poortman, schreven voor deze krant bijdragen en feuilletons. Tegenwoordig is de krant het grootste streekblad van Drenthe.

Literatuur

  • Lit.: Nijkeuter, Drentse literatuur.