Johannes Bernardus Cavaljé

Functie: Schoolhoofd

Anne Aalders

(Oosterhesselen 1868 - Stuifzand 1953) Schoolhoofd in Stuifzand (1897-1922), slachtoffer van een volksgericht op 2 juni 1922.

Verontwaardiging over een vermeende relatie tussen Cavaljé's dochter en een getrouwd man resulteerde in vernieling van Cavaljé's huis en bezittingen en molestatie van hem en zijn gezin. Vijftien jongens werden veroordeeld. Mevrouw L. Cavaljé-de Boer wees in haar boekjes Sodom en Gomorra (z.j.) andere schuldigen aan: Hoogeveense notabelen. Zij bekritiseerde verder de rechtsgang. Beide publicaties werden verboden. Inmiddels is in Stuifzand een straat - Cavaljéweg - naar hem genoemd.