Locatie
Alle rechten voorbehouden

Oosterhesselen

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Schaafsma

1. Voormalige gemeente; zie: Coevorden.

2. Esdorp in de gemeente Coevorden (tot 1998 Oosterhesselen), hoofdplaats van de voormalige gemeente; 1749 inwoners (2000) en 731 woningen (2000). Gelegen ten oosten van Hoogeveen, ten westen van Emmen, ten zuiden van Aalden en Zweeloo en ten noorden van Dalen. Ten zuidoosten ervan ligt het Oosterhesselerveld (bouw- en weiland), ten oosten het weidegebied Oosterhesselerlanden (ten westen van het Drosterdiep) en ten zuiden de Oosterhesselerbrug en Hesselerbrug over de Verlengde Hoogeveensche Vaart; in de nabijheid de beken Westerstroom en Marsstroom.

Bronnen vermelden: Oesterhelsel (1207), Oesterhessel (1217), van Hesselen (1381-83) en Oosterhesselt (1811-13). Oosterhesselen is de toponymische tegenvoeter van het vroegere Westerhesselen of Hesselte, het huidige Darp. De naam is afgeleid van hasal, hesil, heselin (mv.) en betekent: bij de hazelaars, wat wijst op de vroegere rijkdom aan bos in dit gebied.

De hervormde kerk dateert vermoedelijk van de 15e eeuw. Zij is een wit gepleisterde bakstenen zaalkerk met een driezijdig laatgotisch gesloten koor en een vrijstaande toren van het Drentse type (zie: Torenfamilie). Waarschijnlijk werd de kerk door oorlogshandelingen tijdens de Tachtigjarige Oorlog deels verwoest. In 1628 werd tegen het nog resterende oostelijke gedeelte van het schip een nieuwe westgevel geplaatst; het schip werd daarbij even hoog opgetrokken als het koor. In 1862 werd de kerk bepleisterd. Een onoordeelkundige restauratie had plaats in de jaren 1930-31, waarbij het interieur nogal verminkt werd. In het koor werden resten van de aanzetten van de vroegere gewelven weggehakt, een lot dat ook de overblijfselen van een laatgotisch sacramentshuisje trof. Een laatste restauratie werd uitgevoerd in 1982-83.

Van de inventaris zijn te noemen de preekstoel (1662), in 1817 vanuit de Abdijkerk te Assen naar hier verplaatst, de 17e-eeuwse herenbanken die toebehoorden aan het Huis De Klencke en het boerengeslacht Oldenbanning en het rouwbord voor Martina van In- en Kniphuizen-van Heukelom, in 1787 gestorven op De Klencke. Het orgel werd in 1864, met gebruikmaking van 18e-eeuws pijpwerk, vervaardigd voor de gereformeerde kerk in Warnswerd, in 1920 verhuisde het naar de gereformeerde kerk in Wijckel. In 1983 werd het overgebracht naar Oosterhesselen.

Eind 19e eeuw werd Oosterhesselen het belangrijkste dorp van de gemeente ten koste van Gees. De kruising van de tramwegen Hoogeveen-Nieuw-Amsterdam (1903-1947) en Coevorden-Assen (1918-1934) kwam in 1918 in Oosterhesselen te liggen. De plaats werd daarom ook wel Klein-Utrecht genoemd. Dit wordt thans nog gesymboliseerd door het tramweg-monument (P. Hulskamp, 1982).

Oosterhesselen en omgeving zijn rijk aan natuurschoon: uitgestrekte bossen met heide, vennen en zandverstuivingen. Bovenal vermeldenswaard is het domein van havezate De Klencke. 

Literatuur