N.A. (Niek) de Boer

Functie: Architect en stedenbouwkundige

Bron: Wikipedia Commons; Author: Gouwenaar

(Deventer 1924 – Haarlem 2016) Architect en stedenbouwkundige.

Studeerde bouwkunde aan de TH Delft en kwam in 1955 naar Emmen om ontwerpen te maken voor Emmermeer, Angelslo en Emmerhout. Het concept 'Emmen open groene stad' komt van zijn hand: landelijk wonen met de voordelen van de stad. Bij het ontwerpen van de Emmense nieuwbouwwijken vond hij straten met auto’s eerder een last dan dat het voordeel met zich mee bracht. Daarom kreeg de wijk Emmerhout, samen ontwikkeld met André de Jong, zo min mogelijk verkeerstraten tussen de huizen. Hij wilde zo ontmoetingsplekken creëren en auto’s weren uit de wijk. Hiermee had hij de term woonerf 'uitgevonden'. De meeste huizen kwamen te staan op woonerven, waarbij de auto aan het begin van de erf geparkeerd wordt. De wijken werden door zijn ontwerp wereldberoemd. De Boer vertrok halverwege de jaren ’60 uit Emmen naar de provincie Zuid-Holland en werd later hoogleraar aan de TH Delft. In 2016 overleed hij op 91-jarige leeftijd.