Locatie
Alle rechten voorbehouden

Angelslo

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Voormalige buurtschap in de gemeente Emmen, thans een stadswijk in het zuidoosten van de stad, begrensd door de Emmerdennen (bos) en Emmerhout (wijk) in het noorden, de Oude Meerdijk in het zuiden en de Rondweg in het oosten.

Angelslo is de tweede naoorlogse wijk van Emmen, gelegen ten oosten van het centrum. Gebouwd in de periode 1956-1969. Het integrale stedenbouwkundig plan was van de hand van stedenbouwkundige N.A. de Boer met medewerking van A.M. de Jong. De opzet was volgens de wijkgedachte; woningen, groen en voorzieningen zijn volgens een bepaalde hiërarchische opbouw ten opzichte van elkaar geplaatst. De architectuur is sober en functioneel. Dit uit zich bijv. in het feit dat alle huizen platte daken hebben.

De wijk vergaarde internationale faam. Architectuur van de hand van A.A. Oosterman, Th. Strikwerda en J.J. Sterenberg.

In 1325 Angel, 1460 Angelsloo, 1839 Angelslo en Angelschlo en 1851-55 Den Angelsloo. De naam is opgebouwd uit anger = grasland en loo = bos. Een tweede mogelijke verklaring voor de naam is angel (angula): bocht. Bij Angelslo bevinden zich de hunebedden D46 en D47.