Beileroord

Organisatie type: Psychiatrische inrichting

Psychiatrische inrichting ontstaan in 1922 in Beilen.

Belangrijk initiatiefnemer was W.Th. Eilerts de Haan (Noordwolde 1867 - Den Haag 1938) die zich in 1897 in Meppel vestigde als advocaat en enige jaren daarna directeur en kassier werd van de Nederlandsche Bank aldaar. Werd daar tevens wethouder. Van 1914 tot 1922 was hij lid van Gedeputeerde Staten en in die hoedanigheid beijverde hij zich voor de gezinsverpleging van rustige, armlastige krankzinnigen in de provincie Drenthe. In 1922 startten de drie noordelijke provincies hiermee een experiment in Beilen. Dat werd zo'n succes, dat zij in 1925 gezamenlijk de Stichting Beileroord voor zenuwzieken oprichtten. In 1927 waren reeds 100 patiënten bij gezinnen in het dorp ondergebracht die hiervoor vergoeding ontvingen van f 1,50 per dag.

In 1995 ging Beileroord een fusie aan met Licht en Kracht te Assen tot APZ (Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis) Drenthe.