Persoon

gebroeders Arends

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Drie broers - Hendrik (geb. 1855), Johannes Rudolf (geb. 1857) en Johannes (geb. 1861) - uit Odoorn die samen met Wiert Egberts betrokken waren bij de vervalsingsaffaire van archeologica die zich rond 1900 afspeelde (zie Odoorner baksel).

De producten die vanaf 1899 door hen werden gemaakt en verhandeld, waren stenen bijlen en aardewerken potjes en beeldjes. De vervalsingen werden op grote schaal aangekocht door het Drents Museum in Assen, het Fries Museum in Leeuwarden en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. In 1902 erkende J.R. Arends dat veel bijlen en urnen niet authentiek waren.

Literatuur

  • Lit.: G. de Leeuw, 'De Drentse nabootsers van archeologica rond 1900', Palaeohistoria 21 (1979)
  • L.B.M. Verhart, List en bedrog (Utrecht 1995).
  • Lit.: B. Doorten, Meppel en zijn schilders (Meppel 1985)
  • Sanders, Schilders Drenthe.