Roet

Letterkundig tijdschrift.

Opgericht in maart 1979 door Martin Koster en Ton Kolkman, beiden studeerden toentertijd te Groningen. Zij waren van mening dat moderne thema's in de Drentse literatuur niet aan bod kwamen en wilden daarin verandering brengen. Aanvankelijk was het tijdschrift satirisch van toon, evenals de Groninger geestverwant Krödde (het streektaalwoord voor onkruid, in het Drents 'roet').

Het blad wist een nieuwe generatie schrijvers en dichters aan zich te binden. Het ontwikkelde zich tot een literair podium voor zowel gevestigde auteurs als nieuw talent. In 1984 werd Roet ondergebracht bij Het Drentse Boek. In het blad werden niet alleen oorspronkelijke Drentse teksten opgenomen; het bevatte ook vertalingen uit het Nederlands, Duits en Engels. In een themanummer besteedde men eveneens aandacht aan de Molukse literatuur.

In 1987 heeft de redactie de Reyer Onno van Ettingenpries ingesteld als aanmoediging voor beginnende schrijvers. Later is deze opgegaan in de SNS-prijs, die in 1995 aan Roet werd toegekend.

In 1989 volgde een opmerkelijke koersverandering: ook Nederlandstalige bijdragen werden gepubliceerd. Er kwam aandacht voor andere kunstvormen en er verschenen meer themanummers. Anno 2003 bestaat de redactie uit Hans Jalvingh, Ineke Smallenburg en Tineke Velema. Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar, het aantal abonnees bedraagt ongeveer driehonderd.