Stichting Het Drentse Boek

Organisatie type: Stichting ter bevordering van het actief gebruik van de Drentse taal en het behoud van de Drentse cultuu

Stichting, zet zich in voor het bevorderen van het actief gebruik van de Drentse taal en het behoud van de Drentse cultuur door - o.a. - het uitgeven van boeken.

In maart 1980 opgericht door Marga Kool, Jan Nefkens en Albert Haar. De stichting wordt gevormd door vrijwilligers en twee medewerkers in vaste dienst. In 1982 begon men met het opzetten van de literaire reeks 'Horizontaal'; daarin werd kwalitatief hoogstaande poëzie van Drentse dichters opgenomen.

In 1997 won de stichting de Culturele Prijs van Drenthe. Twee jaar daarna werd - op verzoek van de provincie - besloten ook Nederlandstalig literair werk van schrijvers in Drenthe uit te gaan geven. Daarmee wilde men de afstand voor Drentse schrijvers naar het Westen verkleinen. Het Drentse Boek is gehuisvest te Zuidwolde. Het onderkomen - in cultuurhistorisch museum De Wemme - werd in 1999 door een brand volledig in de as gelegd. Na de herbouw koos Het Drentse Boek hier opnieuw domicilie.