Sjouke Kornelis Zijlstra

Functie: Directeur

(Balk 1932 - Emmen 2003) Theaterdirecteur.

Studeerde geografie in Groningen en was actief als pianist in het studentencabaret (met Seth Gaaikema). Zijlstra was na zijn studie werkzaam in het voortgezet onderwijs in Leeuwarden, Den Haag en Emmen. In 1968 werd hij naast zijn leraarschap parttime directeur van de Nieuwe Aula in Emmen (later omgedoopt tot de Muzeval). Hij haalde voor het eerst landelijke toneelgezelschappen naar Emmen en gold als kunstenaar onder de schouwburgdirecteuren. Hij was actief in de beeldende kunstwereld en zorgde o.a. voor het landart-kunstwerk van Robert Smithson Broken Circle bij Emmerschans. Hij zat in het organisatiecomité van 'Sonsbeek buiten de perken' en is een aantal jaren lid geweest van de Raad voor de Kunst.