Robert Smithson

Functie: Schilder, beeldhouwer, Publicist

(Passaic, New Jersey 1938 - Amarillo, Texas 1973) Schilder, beeldhouwer, publicist.

Opgeleid aan The Art Student's League in New York City en Brooklyn Museum School. Na een korte schilderscarrière richtte Smithson zich op ruimtelijk werk. Vervolgens realiseerde hij naast museaal sculpturaal werk van metaal en aardse materialen, zogenaamde 'Earthworks' (Aardwerken, 'landwinningswerken'): monumentale landschappelijke beeldhouwkunst in desolate gebieden.

Als onderdeel van de tentoonstelling 'Sonsbeek buiten de perken' (1971) werd hem gevraagd een werk te realiseren en Smithson kreeg daarvoor de gelegenheid bij een zandafgraving bij Emmen aan de Emmerhoutstraat. Daar ontstonden zijn 'Broken Circle', een centrifugaal werk van water en witte en gele zandvlakten en 'Spiral Hill', een heuvel van leem, zwarte aarde en wit zand. Geld voor de verfilming van het project, een essentieel onderdeel van zijn werk, ontbrak.

Van de drie 'Earthworks' zijn het werk in Emmen, de enige in Europa, en 'Spiral Jetty' in het Great Salt Lake te Utah nog intact. Zijn Amarillo Ramp' te Amarillo in Texas is onvoltooid, maar nog steeds zichtbaar. Bij het fotograferen van het laatste project in ontwikkeling vanuit een vliegtuig kwam Smithson om het leven. Zijn belangrijkste bijdrage aan de kunst was, dat hij het terrein van de sculpturale ruimte heeft vergroot.