Begrip

Zegels

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Afdrukken van een zegelstempel in was, lak of metaal. Vanaf de 13e eeuw kent ook Drenthe het gebruik van zegels om officiële stukken te bevestigen. Of voordien ook zegels in gebruik waren, weten we niet omdat geen oudere oorkonden overgeleverd zijn. De oudste zegels vertonen reeds familiewapens, maar ook andere voorstellingen als heiligen en symbolen zonder wapenschild worden gebruikt. Uit sommige van deze zegelbeelden zijn later wapens voortgekomen (provinciewapen, gemeentewapens).

Tot de 16e eeuw worden zegels in Drenthe uitsluitend gebruikt om akten te bevestigen en we vinden dan ook enkel zegels van personen die daartoe gerechtigd zijn, zoals schulten, edellieden en geestelijken. Volgens overlevering hadden ook bepaalde eigenerfde families het zegelrecht. Vanaf de 16e eeuw werden zegels ook benut om correspondentie te verzegelen en daardoor nam het gebruik sterk toe. De verbreiding van zegels is in Drenthe vermoedelijk altijd minder geweest dan in de omliggende provincies. In het Drents Archief bevindt zich een grote collectie van enige tienduizenden lak- en waszegels van het Drents Heraldisch College.