Oorkonde

Formele schriftelijke neerslag van een rechtshandeling, rechtsgeldig gemaakt met een zegel.

Rechtshandelingen konden door alle handelingsbekwamen, personen en instellingen, worden verricht. Een rechtshandeling, verricht door een niet-zegelvoerende kon door derden worden bezegeld, bijvoorbeeld de pastoor, schulte, kloosteroverste of een door de keizer of paus benoemde notaris. De oudste oorkonde van Drenthe dateert uit 820, die de vroegste vermelding van een hof en kerk in Arlo in de gouw Drenthe bevat. Van belang zijn de schenkingsoorkonden van de Duitse koning aan de bisschoppen van Utrecht.