Bernard Johannes (Ben) van Voorn

Functie: Schilder, tekenaar, Graficus, illustrator

(Eelderwolde 1927 - Yde 2004)) Schilder, tekenaar, graficus, illustrator.

Zoon van een lithograaf, zelf ook opgeleid voor dit vak. Kreeg les van Jan Popkes van der Zee te Haren. Daarnaast opleiding aan Academie Minerva te Groningen (1942-1947). Van Voorn werkte in Amsterdam bij de studio van Marten Toonder (1948-1955). Hij tekende na zijn verhuizing naar Yde, in 1958, nog tot 1969 diverse strips voor Toonder. Voor diens Bommel-film 'Als je begrijpt wat ik bedoel' (1983) maakte hij de achtergronden; hij werkte daarna mee aan twee Franse Asterix-films. Van Voorn tekende zelf ook strips, cartoons en boekillustraties.

In 1968 bouwde hij in Yde met Jan Schroot een atelier; met deze vervaardigde hij ceramist sieraardewerk (voornamelijk schotels met figuratieve decoraties). In 1979 begon zijn vrouw Hennie de 'Galerie Brink 7', waar veel noordelijke kunstenaars hebben geëxposeerd. Zij kreeg hiervoor in 1988 de Culturele Prijs van Drenthe. Van Voorn gaf tussen 1976 en 1983 les aan Academie Minerva. Hij heeft veel gereisd, o.a. naar Afrika, Spanje en Frankrijk; in 1973 kreeg hij een reisbeurs van het Anjerfonds.

Van Voorn heeft in veel verschillende materialen en technieken gewerkt; van uitgewerkte schilderijen, vlot opgezette aquarellen en pentekeningen tot houtsneden en monoprints. Onderwerpen zijn vooral landschap, stilleven en portret, maar ook sprookjesachtige taferelen, zoals 'De mantel van mos', waarbij Jan Kooistra gedichten heeft geschreven. Hij werkt in uiteenlopende stijlen. Lid van het Drents Schildersgenootschap (vanaf 1971) en van de Noordelijke Aquarellisten.

Twee van zijn dochters zijn in zijn voetspoor getreden; Saskia, die vooral bekend is door haar kleurenhoutsneden, en Marianne, die boekillustraties maakt.