Vleermuiswerkgroep Drenthe

Organisatie type: Werkgroep

Provinciale afdeling van de Vleermuiswerkgroep Nederland met als doelen: inventarisatie van winterverblijfplaatsen (o.a. bunkers en kelders) en van jachtgebieden, trekroutes en zomerverblijfplaatsen en het stimuleren en ondernemen van beschermingsmaatregelen. In de winterperiode worden alle bekende verblijfplaatsen bezocht, de aanwezige en aantallen dieren geteld en inventarisatierapporten samengesteld. Ook wordt gezocht naar nog onbekende plaatsen waar vleermuizen kunnen overwinteren. De tellingen vinden plaats vanaf 1986/87. In de zomerperiode worden met behulp van batdetectoren inventarisaties uitgevoerd in het veld, bos, stad, dorp, enz. Daarbij wordt gezocht naar de plaatsen waar vleermuizen jagen, rusten en langs trekken van hun rustplaatsen naar hun jachtgebieden en terug. De werkgroep adviseert eigenaren van terreinen en gebouwen wat betreft vleermuisvriendelijke maatregelen. Actieve werkgroepsleden zijn o.a. Paulien Arends, Hans Colpa, Rob van de Es, Bertil Zoer.