Rendiermossen

Korstmos, waarvan in Drenthe 34 soorten voorkomen.

Struik-, staaf-, of bekervormige korstmossen behorende tot de geslachten Cladonia en Cladina. De echte rendiermossen zijn struikvormig en behoren tot het geslacht Cladina. Sommige staaf- en bekervormige soorten hebben opvallend rode of bruine bolvormige organen die dienen voor de geslachtelijke voortplanting. In Drenthe zijn ze vooral te vinden in stuifzanden en heidevelden. Terreinen rijk aan rendiermossen zijn onder meer de Gasterse duinen bij Gasteren, het Drouwenerzand bij Drouwen en het Ooster-, Wester- en Kamperzand bij Havelte. Rendiermossen groeien meestal op de grond. De boomvoet van eiken is echter ook een geliefde groeiplaats. Bijzondere soorten in Drenthe zijn Sierlijk rendiermos Cladina ciliata, Plomp bekermos Cladonia borealis en Breekbaar heidestaartje Cladonia callosa.