Organisatie

Pharma Bio Research (PBR) Group b.v.

Organisatie type: Onderzoeksinstituut

Datum:

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

In 1984 opgericht onafhankelijk onderzoeksinstituut uit Zuidlaren.

De stichter was J.H.G. Jonkman. PBR onderzoekt de werking van nog niet geregistreerde geneesmiddelen. Tot de opdrachtgevers behoren alle grote internationale medicijnfabrikanten. Naast het hoofdkwartier in Zuidlaren (gehuisvest in het voormalige, monumentale Noordersanatorium) zijn er vestigingen in Assen en Groningen. De drie locaties werken nauw samen. Het laboratorium van de organisatie bevindt zich in Assen.

Zowel in de Drentse hoofdstad als in Zuidlaren beschikt PBR over een kliniek waar vrijwilligers en patiënten aan de onderzoeken deelnemen. Dat laatste gebeurt ook in de onderzoeksunit in Groningen die met het Academisch Ziekenhuis en de Rijksuniversiteit samenwerkt. PBR is marktleider in Europa en behoort overigens tot de wereldtop. Vanwege de ontwikkeling van vele honderden onderzoeksmethoden is het instituut uniek in de wereld. In 1999 werd de onderneming door onder meer de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij uit een faillissement getrokken. Een nieuwe overname had in 2003 plaats toen de meerderheid van de aandelen in handen van de Britse investeringsmaatschappij HgCapital kwam.