NV Norit

Organisatie type: Producent van actieve kool

Producent van actieve kool.

De NV Algemeene Norit Maatschappij is de moederonderneming van de Drentse NV Purit Maatschappij. Ze is in 1912 opgericht en richtte zich op reinigingsprocédés, onder andere voor de ontkleuring van suikersappen. Het reinigingsprocédé vormde de kern voor een hele reeks octrooien die in de loop der jaren door Norit werden aangevraagd. Aanvankelijk haalde de firma de actieve kool, een noodzakelijke grondstofcomponent, uit het buitenland. Maar al spoedig streefde men er naar om de productie van actieve kool zelf ter hand te nemen.

In 1913 werd er op het terrein de houtzagerij van Van Wessem te Zaandam een installatie gebouwd om actieve kool uit plantaardige producten te winnen. Sluitstuk van die experimenten was een octrooiaanvraag in 1920. Belangrijkste onderdeel daarvan was de methode die Norit had ontdekt om de actieve kool in een continu proces te produceren.

Via de ovenbouwers kwam Maatschappij Klazienaveen in handen van het procédé. Zij richtte vervolgens de Purit op om zelf actieve kool te maken. De daaropvolgende strijd die tussen beide ondernemingen ontbrandde eindigde in de overname van Purit door Norit. Norit produceert sedertdien onder o.a. actieve kool voor zuivering van water- en lichtinstallaties en voor de cosmeticamarkt.