Actieve kool

Bron: Drents Plateau
Grondstof voor het ontkleuren en reinigen van halffabrikaten. Actieve kool wordt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, maar vindt ook elders toepassing zoals in de water- en luchtzuivering en in de farmaceutische en cosmetische industrie. Actieve kool kenmerkt zich door een bijzonder poreuze vorm, waardoor het absorptievermogen ongeveer driehonderd maal zo groot als van niet-poreuze kool. Ze wordt o.a. verkregen door verkoolde hout of turf bij hoge temperaturen te laten reageren met waterdamp of koolzuur. De NV Algemeene »Norit Maatschappij - moederonderneming van het Drentse NV Purit Maatschappij te Klazienaveen - bezat jarenlang het octrooi voor de productie van actieve kool uit turf. Zij produceert daaruit onder meer de Norit-pil tegen maag- en darmklachten.