Noordelijk Pinksterkamp (NPK)

Bijeenkomst van met name noordelijke padvindersgroepen (zie: Scouting) in het Kniphorstbos bij Anloo tijdens de pinksterdagen.

Drenthe heeft op de padvindersgroepen uit de Noordelijke districten steeds een grote aantrekkingskracht uitgeoefend. Al in de eerste decennia van de vorige eeuw trokken padvinders uit verschillende windrichtingen naar het bosrijke Drenthe om er hun kampen te houden. Er ontstonden contacten met padvinders uit andere plaatsen, die in dezelfde streek kampeerden. Het idee van een gezamenlijk Pinksterkamp van alle noordelijke padvinderstroepen kreeg rond 1922 steeds vaster vorm. In Hooghalen werd besloten op 10 mei 1924 een eerste Pinksterkamp van noordelijke padvinderstroepen in Diever te organiseren. Belangrijkste doel was het verstevigen van onderlinge contacten. Sindsdien waren er jaarlijks rond Pinksteren kampen op verschillende plekken in Drenthe. Bedroeg het aantal deelnemers in 1930 nog 265, in 1939 was dat al 500.

Het eerste NPK na WO II werd gehouden in 1946 in het Kniphorstbos bij Anloo met 1515 deelnemers. Dat aantal werd in 1962 overtroffen met 1750 deelnemers. Het NPK zou er vele jaren blijven. Dat steeds weer Drenthe als kampeerplaats werd gekozen, had te maken met de waarde die deelnemers aan het NPK aan het natuurschoon in deze provincie hechtten. Diezelfde natuur was er de oorzaak van, dat het NPK. in 1997 voor het laatst in het Kniphorstbos werd georganiseerd. De aanslag van zulke grote groepen padvinders op de kwetsbare natuur- en cultuurhistorische waarden van het gebied werden te groot geacht.

Vanaf 1998 wordt de nieuwe locatie in de Marnerwaard bij het Lauwersmeer, met dan rond de 3000 deelnemers, in gebruik genomen.