Scouting

In Nederland bekend geworden als 'Padvinderij', naar voorbeeld van een in 1908 door de Engelsman Lord Baden Powell bedacht spel voor de jeugd.

In Nederland werd de eerste groep, tegenwoordig Scouting geheten, in 1911 opgericht. Voor meisjes volgde in 1916 de oprichting van het Nederlands Padvindsters Gilde. Hoogtepunt van de vooroorlogse geschiedenis was de vijfde Wereldjamboree in het Noord-Hollandse Vogelenzang in 1937. Tot één van de eerste in Drenthe, maar ook landelijk, opgerichte groepen behoort 'De Zwervers' uit Assen (1911). Tijdens WO II - in 1942 - werden alle activiteiten door de Duitse bezetter verboden. Na 1945 herstelde de situatie zich en werd Scouting nog populairder dan voor de oorlog. In 1974 fuseerden de verschillende organisaties tot Scouting Nederland. Met name in het laatste kwart van de vorige eeuw breidde het aantal groepen zich sterk uit. Over de provincie verspreid zijn er een dertigtal actief.

Zie ook: Noordelijk Pinkster Kamp.