Persoon

Hein Auke Kraij

Functie: Schilder, illustrator

Geboren: 1901
Gestorven: 1995

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Assen 1901 - Assen 1995) Schilder, illustrator en politiek tekenaar.

Leerling van Jean Krans te Assen en Eduard Houbolt te Den Haag (1922-1923). Onvoltooide studie medicijnen. Behaalde in 1933 de akte L.O. tekenen. Kraij maakte tussen 1922 en 1930 politieke prenten voor De Houten Pomp, het 'Caricaturistische Weekblad' van de Anti Revolutionaire Partij. Ook was hij actief als illustrator, ondermeer van boeken van zijn vrouw Cateau Sijsma. Tevens maakte hij samen met haar lange tijd een stripverhaal.

Kraij heeft in veel verschillende materialen en technieken gewerkt, maar is toch het meest bekend geworden als schilder van landschappen en portretten. Hij was medeoprichter van De Drentse Schilders. Tot 1967 heeft hij les gegeven aan diverse scholen in Friesland en Drenthe. Hij woonde in Assen tot 1966, daarna in Zuidlaren, maar bracht de laatste jaren van zijn leven weer door in De Slingeborg te Assen.

Literatuur

  • Lit.: Scheen (1969)
  • Sanders, Schilders Drenthe.