Johan Willem Friso Kapel

Militair orkest, in 1819 ingesteld door koning Willem I als orkest bij de eerste Afdeling Infanterie. Het bestond toen uit een tamboer-majoor, drie korporaal-tamboers, vier korporaal-pijpers en achttien muzikanten (inclusief de kapelmeester).

In de loop van de 19e eeuw heeft het orkest vele standplaatsen in het Nederlandse leger gekend. Met de opening van de kazernes in Assen in 1895 kwam ook het muziekkorps naar de Drentse hoofdstad als Stafmuziek van het 1e Regiment Infanterie. Aangezien na WO II het muziekkorps verbonden werd aan het Regiment Infanterie Johan Willem Friso, werd in 1954 de naam omgezet in Johan Willem Friso Kapel. Belangrijk kapelmeester was J.P. Laro (1952-1964) die het muzikale niveau van de kapel omhoog bracht en de concerten ook op grammofoonplaat liet uitbrengen. Hij werd opgevolgd door P. van Bruggen (1964-1974) die het karakter van harmonieorkest benadrukte. Bepalend was ook G. Jansen (1979-1994) die van de kapel een flexibel korps maakte dat overal inzetbaar was.

De Johan Willem Friso Kapel is nu de oudste van de vier beroepsharmonieorkesten in de Nederlandse krijgsmacht. Het orkest bestaat uit een hout-, koper- en slagwerksectie met een contrabas. Het repertoire strekt zich uit van militaire marsmuziek tot eigentijdse symfonische harmonie- en amusementsmuziek. Ook worden klassieke arrangementen uit de symfonische muziek gespeeld. Het orkest verzorgt de muzikale omlijsting bij militaire evenementen en protocollaire verplichtingen binnen en buiten de krijgsmacht. Bovendien geeft zij concerten, taptoes en shows in binnen- en buitenland. Daarnaast worden uit de kapel kleinere ensembles geformeerd, zoals een Big Band, het Trio Lyrique, het Noord Nederlands Klarinet Kwartet, het Cambini Kwintet en een Combo.

De kapel telt vierenveertig beroepsmuzikanten die een conservatoriumopleiding of gelijkwaardige studie hebben gevolgd. Daarnaast is er een staf, waartoe de commandant behoort, de dirigent, een bibliothecaris/tamboer-maître met vier tamboers, een road manager en een office manager. Sinds 2000 is Frank Samsom directeur van de Johan Willem Friso Kapel.