Jeugdtheater

De provincie Drenthe subsidieert drie professionele jeugdtheatergezelschappen: Theater De Citadel en theatergroep Benjamin uit Groningen en het Friese gezelschap Tryater. De voorstellingen, gemaakt en gespeeld door volwassenen, worden vooral op scholen gespeeld. Binnen het amateurtheater in Drenthe speelt het jeugdtheater een steeds belangrijker rol. Naast een aantal toneelgroepen en -verenigingen die zich specifiek op jongeren richten, wordt er in Drenthe ook veel theater door jongeren zelf gemaakt. Noemenswaardige initiatieven zijn de Jeugdtheaterschool in Emmen, de jongerenprojecten van theater Het Hek van de Dam in Ekehaar, het jaarlijkse Jongerentheaterfestival van het Drents Centrum voor Amateurtoneel (DCA) in theater De Kolk in Assen en het (multidisciplinaire) festival Het Zit Geramd (Kunst & Cultuur Drenthe).